Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει μόνος του…

Η σημερινή ημέρα, 8 Μάρτη, είναι αφιερωμένη στη γυναίκα. Η μέρα αυτή, όμως, δεν της δόθηκε, την κέρδισε. Με αγώνα για λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Για “ψωμί και τριαντάφυλλα”.

Σήμερα, είμαστε όλοι κι όλες γυναίκες!

Είμαστε εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχοι, φοιτήτριες, μαθήτριες. Βιώνουμε τη λιτότητα και τον αυταρχισμό των μνημονιακών πολιτικών καθημερινά. Την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και τις περικοπές στην κοινωνική πολιτική, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Είμαστε αγωνίστριες στα κινήματα πόλης, είμαστε αιρετές στα Συμβούλια του Δήμου Αθηναίων. Συμμετέχουμε στην πολιτική ζωή του τόπου και αγωνιζόμαστε ενάντια στην Καλλικρατική αποσάθρωση, για μια συμμετοχική, ριζοσπαστική, λαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς επιτροπεία που θα ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα όλων των πολιτών και κατοίκων της Αθήνας. Αρνούμαστε τον ρόλο των “αξεσουάρ” της πολιτικής σκηνής. Αντιμαχόμαστε τον σεξισμό και διεκδικούμε καθημερινά την “ορατότητά” μας (μέχρι και το… αυτονόητο δικαίωμα στον λόγο και καταγραφή της άποψής μας).

Είμαστε γυναίκες. Απολυόμαστε όταν γίνουμε μητέρες, αποκαλούμαστε “σκύλες” όταν είμαστε ικανές στο επάγγελμά μας, χαρακτηριζόμαστε “υστερικές” όταν φωνάζουμε για τα δικαιώματά μας.

Σήμερα για εμάς είναι γιορτή, αλλά δεν ζητάμε ευχετήριες κάρτες ούτε “συγχαρητήρια”. Σήμερα διεκδικούμε το δικαίωμα στη μόρφωση, αγωνιζόμαστε για δουλειά με δικαιώματα κι αξιοπρέπεια, διαδηλώνουμε για το δικαίωμα στο σώμα μας και την έκφρασή μας. Σήμερα βγαίνουμε στο δρόμο και ζητάμε ισότιμη εκπροσώπηση καλώντας όλες τις καταπιεζόμενες ομάδες να διεκδικήσουν το μέλλον τους μαζί μας. Αντιπαλεύουμε τον ρατσισμό, τον καπιταλισμό και την πατριαρχία. Σήμερα πιάνουμε το νήμα της ιστορίας από το 1908 και γιορτάζουμε τη συνέχεια του αγώνα μας, γιορτάζουμε τη φωνή μας.

…εμείς θα αλλάξουμε τον κόσμο αυτό!

Σχολιάστε